PLIVAČKI I VATERPOLO KLUB

NOVI BEOGRAD

Živko Gocić: „Odluka o Jakšiću je moja“

„Odluka da Nikola Jakšić ne učestvuje u narednoj reprezentativnoj akciji je isključivo moja. Ja sam tako odlučio, zajedno sa mojim stručnim štabom i sa ljudima iz medicinskog tima naše ekipe, da ne bude bilo kakvih nedoumica“, izjavio je trener Novog Beograda Živko Gocić na konferenciji za medije povodom bure koje se podigla zbog ne igranja Nikole Jakšića u nacionalnom timu na predstojećem kvalifikacionom turniru Svetskog kupa u Podgorici.  

 

Gocić je poručio da prema srpskom vaterpolu i sportskoj javnosti u našoj zemlji ima obavezu da govori istinu i iznosi samo činjenice, a potom detaljno obrazložio svoju odluku da Jakšić ne ode na pripreme sa državnim timom.

 

„Minulo Svetsko prvenstvo početkom jula prošle godine Nikola je okončao povređen i suštinski je bio van bazena sve do 20. septembra, što je skoro tri meseca, jer nije bio adekvatno lečen. Kada se priključio timu, radio je sa strane, odvojeno od ekipe, jer nije mogao da koristi loptu. Prvu utakmicu odigrao je 12. okotobra protiv Proletera, a potom i sa Radničkim posle koje se požalio na bol u ramenu, a ta povreda ramena je upravo uzrokovana kompenzacijom pokreta tim ramenom zbog problema koje je imao sa laktom“.  

 

Gocić je naveo da je Jakšić potom dve i po nedelje ponovo bio van trenažnog procesa, da se vratio u decembru u bazen i potom ponovo otišao u reprezentaciju koja je bila na turneji u Americi:

 

„Kada se vratio, požalio se na veliki umor i da je nespreman, što je i bilo normalno. Poštedeli smo smo ga par utakmica, a ponovo se povredio na turniru Jadranske lige u Šapcu i to na prvom meču protiv Partizana. Nakon toga 27 dana je ponovo bio van trenažnog procesa na moju veliku žalost, jer svima nama je na prvom mestu zdravlje naših igrača, a pogotovo naših reprezentativaca. Posle toga počinje sa treninzima i da se vraća u formu od koje je još jako daleko“.

 

Šef struke Novog Beograda je naveo da je od ukupno 39 utakmica koje je klub imao u dosadašnjem toku sezone, Jakšić odigrao samo 18:

 

„Kada se desila ta druga njegova povreda niko iz Vaterpolo saveza Srbije niti slektor Uroš Stevanović, moj poštovani kolega i prijatelj, me nije pitao za stanje Jakšića, niti stanje ostalih igrača. Još jednom ću ponoviti ono što je najbitnije. Odluka da Jakšić propusti ovu reprezentativnu akciju je moja, doneta je u dogovoru sa mojim stručnim štabom i direktorom kluba i doneta je samo i isključivo za Nikolino dobro. Nikola je fizički nespreman i kao takav sklon je povredama. On već osam meseci ide iz povrede u povredu baš zato što je nespreman i ovo je za njegovo dobro. Ovaj period treba da prođe u ozbiljnom fizičkom radu, da se koliko toliko spremi za poslednji deo sezone i ono što nas čeka, a onda naravno i za leto i sve reprerentaztivne aktivnosti“, istakao je Gocić.

 

Nekadašnji proslavljeni reprezentativac i dugogodišnji kapiten nacionalnog tima naglasio je da potencirana priča o narušavanju kulta reprezentacije od strane selektora Uroša Stevanovića još jedna stvar preko koje ne može da peđe:

 

„U ekipi imamo ukupno 15 reprezentativaca, od čega devet srpskih reprezentativaca, sedam stalnih i dvojicu povremenih, zatim po dvojicu iz reprezentacija Grčke i Crne Gore i po jednog iz Španije i Gruzije. Toliko o kultu reprezentacije“, kratko je zastao Goicić i potom dodao:

 

„Takođe, ja ne mogu da dozvoilim da se klub čiji sam trener, a samim tim i ja lično, dovede na bilo koji način u negativan kontekst kada je u poitanju vaterpolo u Srbiji ili naša reprezentacija. „To ne mogu da dozvolim nikom, pa ni selektoru Stevanoviću. Ja sam Živko Gocić, i skoro 20 godina sam proveo u Vaterpolo savezu Srbije od kadetske pa do seniorske selekcije, koju sam kao kapiten predvodio dugo godina i osvojio mnoge medalje. Na to sam veoma ponosan i dan danas i biću ponosan do kraja života. Ako neko ima problem sa mnom to treba otvoreno i da kaže, ali ne dozvoljam nikome da se moje ime stavlja u negativan kontekst kada je u pitanju reprezentacija Srbije. To je ludost“.

 

Direktor Novog Beograda i takođe nekadašnji istaknuti reprezentativac Slobodan Soro istakao je da Vaterpolo savez Srbije 10 dana pre objavljivanja spiska reprezentativaca usmeno obavestio selektora Uroša Stevanovića i čelnike Saveza da Jakšić neće doći na pripreme nacionalnog tima jer mu je neophodna druga vrsta treninga.

 

„Nikola se povredio na Svetskom prvenstvu protiv Hrvatske i on je na nagovor pristao da igra tako povređen, pa se ta povreda lakta dodatno pogoršala. Posle toga nije adekvatno lečen, data mu je pogrešna terapija, izgubljeno je dragoceno vreme sve dok klub nije intervenisao i pronašao pravog lekara koji i dan danas uspeva da sanira sve njegove probleme“, rekao je Soro i potom se osvrnuo na izjave selektora Stevanovića:

 

„Ne mogu da pronađem pravu reč kako je mogao da izjednači grip Đorđa Vučinića koji je trajao pet, šest dana i povredu Nikoe Jakšića koja ga je 27 dana udaljila od bazena. Za mene je to samo maliciozno poređenje, ili apsolutno neznanje i amaterizam selektora Stevanovića, da su grip i odvojena tetiva od mišića jedno te isto“.

 

Soro je konstatovao da su sva ova dešavanja oko Nikole Jakšića otvorila i neke druge teme i da je na neki način prozvan Vaterpolo klub Novi Beograd, odnosno on lično kao direktor i Živko Gocić kao trener:

 

„Ovo što se dešava na bazenu „11. april“ je nešto najbolje što se desilo srpskom vaterpolu u posednjih mnogo godina. Uspeli smo da vratimo klupski srpski vaterpolo na svetsku scenu. Tri puta zaredom organizujemo Fajnal-ejt Lige šampiona. Posle Olimpijskih igara u Tokiju, u naš klub doveli smo petoricu velikih šampiona, naših reprezentativaca i tako podigli nivo domaćeg vaterpola. Na neki način naterali ostale klubove da rade još jače i dignu ceo nivo srpskog klupskog vaterpola. Međutim, to očigledno nije prepoznato na pravi način i mi smo očigledno nešto što je problem i što podriva srpski vaterpolo i neko ko radi protiv reprezentacije, a ja mislim da je sve suprotno od toga“, rekao je Soro i dodao da je Novi Beograd za kratko vreme postao najpoželjnija destinacija za domaće i strane igrače i da na nedeljnoj bazi na adresu kluba stižu pozivi u kojima se nude igrači iz raznih klubova i svi žele da budu deo Novog Beograda.

 

Takođe, i Soro se dotakao kulta reprezentacije

 

„Želja da se Novi Beograd kao klub predstavi da radi protiv interesa reprezentacije je direktno udar na nas dvojicu, na mene i Živka. Odluka koja se tiče Nikole Jakšića pre svega je doneta za njegovo dobro, a onda i za dobrobit kluba i reprezentacije, jer on treba da igra za reprezentaciju još bar 10 ili 15 godina, a ne da ga potrošimo na ovakav način. Kada pričamo o kultu nacionalnog tima, podsetiću vas samo da je Dejan Savić posle devet godina na čelu reprezentacije ispraćen jednom objavom na instagramu. A obeležio je jednu čitavu epohu i svojim radom doprineo je najtrofejinijem periodu našeg vaterpola“, poručio je Soro a potom i spomenuo slučaj Marka Radulovića:

 

„On je pre dve godine bio MVP Svetskog prvenstva, a na polusezoni je ostao bez kluba. Isti taj selektor Stevanović koji mu je bio trener u klubu mu je saopštio da više ne računa na njega. Mi smo sa Markom dogovorili saradnju od sledeće sezone, a već sada smo mu obezbedili da trenira sa ekipom, dobio je smeštaj i hranu. To je nešto što klub uopšte nije ima obavezu, ali upravo zbog toga što smo svesni da on treba u godinama koje dolaze da bude jedan od stubova nacionalnog tima smo to uradili“.

 

Soro je istakao i da je reprezentativac Španije i prvotimac Novog Beograda Alvaro Granados oslobođen obaveza u nacionalnom timu kako bi se odmorio i oporavio, jer je selektor smatrao da je to za njega najbolje, a onda se dotakao i drugih tema i problema sa kojima se suočava srpski vaterpolo:

 

„Netransparetnost i način na koji se dele sredstva klubovima od strane Vaterpolo saveza je veliki problem. Šabac je do pre pet, šest godina bio klub koji je na veštačkom disanju držao srpski klupski vaterpolo. Kada su svi klubovi stali, oni su radili i ulagali najviše. Stvorili su odličnu školu, pravi vaterpolo centar, ali su po nekim kriterijumima potpuno skrajnuti i nisu valorizovani“, rekao je Soro i apostrofirao na još neke probleme.

 

„Nama se dešavaju neverovatne stvari da zahvaljujući kriterijumu suđenja naš kvalitet se poništava i dovodi se u pitanje naš rad. Neke ekipe, a pre svega Crvena zvezda i Radnički, mogu samo protiv nas da pruže kvalitetne utakmice za razliku od svega onog što se dešava na evrosceni gde nisu ni blizu onoga što pružaju protiv nas. Naši bekovi koji su najbolji na svetu imaju mnogo više isključenja, a naši centri zarađuju mnogo manje isključenja protivničkih igrača i to je sve vrlo lako proverljivo. Ko se malo razume u vaterpolo zna o čemu pričam. To sve nije normalno i ne doprinosi našem vaterpolu“.

 

Soro je konstatovao da je srpski vaterpolo od 2019. u ogromnom padu:

 

„To je posledica lošeg rada ne poslednjih godinu dana već prethodnih pet do deset godina. Zbog nekvalitetnog rada mi sada plaćamo tu cenu. Neću da nabrajam sve rezultate, ali na poslednjem Svetskom prvenstvu i u Svetskoj ligi bili smo peti, a na Šampionatu Evrope zauzeli smo deveto mesto. To je nešto što je nedopustivo za srpski vaterpolo i jedan ozbiljan alarm koga svi moramo da budemo ozbiljno svesni“, zaključio je Soro.

KALENDAR TAKMIČENJA

Kalendar takmičenja za tekuću godinu

Septembar 2023

8

Memorijal | 1. kolo

Novi Beograd – Partizan 18:12

Spandau – Jadran HN 12:17

Memorijal | 2. kolo

Novi Bgd – Mladost ZG 19:8

Spandau – Šabac 7:8

9

Memorijal | 3. kolo

Mladost ZG – Partizan 10:18

Jadran HN – Šabac 13:11

Memorijal | polufinale

Novi Beograd – Šabac 16:7

Jadran HN -Partizan 15:14

 

10

Memorijal | za 3. mesto

Šabac – Partizan 14:11

Memorijal | finale

Novi Beograd – Jadran HN 17:11

16

Superliga | 1. kolo

Novi Beograd – Partizan 17:7

C. Zvezda – Vukovi 20:11

26

Liga Šampiona | 1. kolo

Novi Beograd – CSA Steaua 19:7

30

Superliga | 2. kolo

Vukovi – Radnički 7:12

Oktobar 2023

2

Superliga | 2. kolo

Stari Grad – Novi Beograd 5:23

6

Liga Šampiona | 2. kolo

AN Brescia – Novi Beograd 8:13

7

Kup | 1/16 finala

Vukovi – Spartak 16:10

14

Superliga | 3. kolo

Novi Beograd – Proleter 26:4

Taš – Vukovi 5:16

17

Liga Šampiona | 2. kolo

Novi Beograd – CN Sabadel 10:12

21

Superliga | 4. kolo

Novi Beograd – Vojvodina 25:2

Vukovi – Valis 13:11

25

Kup | 1/8 finala

Šabac – Vukovi 13:10

28

Superliga | 5. kolo

Šabac – Novi Beograd 10:12

Nais – Vukovi 11:12

Novembar 2023

1

Liga Šampiona | 4. kolo

CSA Steaua – Novi Beograd 5:12

4

Superliga | II deo 1. kolo

Radnički – Vukovi 12:7

11

Kup | 1/4 finala

Šabac – Novi Beograd 8:10

18

Superliga | II deo 2. kolo

Novi Beograd – Šabac 23:9

22

Liga Šampiona | 5. kolo

Novi Beograd – AN Brescia 13:5

25

Superliga | II deo 3. kolo

Vukovi – C. Zvezda 15:23

Partizan – Novi Beograd 13:18

Decembar 2023

2

Kup F4 | 1/2 finala

Partizan – Novi Beograd 8:16

C. Zvezda – Radnički 13:10

3

Kup F4 | finale

Novi Beograd – C.Zvezda 18:15

6

Liga Šampiona | 6. kolo

CN Sabadel – Novi Beograd 7:11

8

A1 RVL | Zrenjanin

Vukovi – Taš 19:8

Proleter – Vukovi 7:13

9

A1 RVL | Zrenjanin

Vukovi – Valis 7:11

10

A1 RVL | Zrenjanin

Vukovi – Vojvodina 10:8

Februar 2024

22

A1 RVL | Beograd

Vukovi – Taš 20:7

 

23

A1 RVL | Beograd

Proleter – Vukovi – Taš 8-22

24

A1 RVL | Beograd

Vukovi – Valis 16:14

25

A1 RVL | Beograd

Vukovi – Vojvodina 10:8

Mart 2024

2

Superliga | Plasman 1-6. | 1. kolo

Vukovi – Novi Beograd 5:19

5

Superliga | Plasman 1-6. | 2. kolo

Novi Beograd – Radnički 16:5

6

Superliga | Plasman 1-6. | 2. kolo

Partizan – Vukovi 21:14

8

Liga Šampiona | 1/4 | 1. kolo

Novi Beograd – Jadran SP 15:11

A1 RVL | 1-4. m. | 1. kolo

KPK – Vukovi 11:12

10

A1 RVL | 1-4. m. | 2. kolo

Primorac – Vukovi 11:10

15

A1 RVL | 1-4. m. | 3. kolo

Vukovi – KPK 11:11 (4:3)

16

Superliga | Plasman 1-6. | 3. kolo

C. Zvezda – Novi Beograd 12:17

 

17

A1 RVL | 1-4. m. | 4. kolo

Vukovi – Primorac 11:17

19

Liga Šampiona | Grupa 1/4 | 2. kolo

Marseille – Novi Beograd 13:14

23

Superliga | Plasman 1-6. | 3. kolo

Šabac – Vukovi 12:7

27

Premier RWL | 1. kolo

Jug – C. Zvezda 14:13

Jadran HN – Novi Beograd 13:15

28

Premier RWL | 2. kolo

C. Zvezda – Jadran HN 14:12

Jadran ST – Novi Beograd 14:12

29

Premier RWL | 3. kolo

C. Zvezda – Jadran ST 7:10

Novi Beograd – Jug 14:11

April 2024

2

Liga Šampiona | Grupa 1/4 | 3. kolo

Novi Beograd – Pro Recco 10:10 (4:5)

 

6

Superliga | Plasman 1-6. | 4. kolo

Novi Beograd- Vukovi 14:9

11

Premier RWL | 4. kolo

Jug – Novi Beograd 11:11 (3:5)

12

Premier RWL | 5. kolo

Jadran HN – Novi Beograd 9:17

13

Premier RWL | 6. kolo

Novi Beograd – Jadran ST 15:7

17

Superliga | Plasman 1-6. | 5. kolo

Radnički – Novi Beograd 9:14

Vukovi – Partizan 13:12

20

Superliga | Plasman 1-6. | 5. kolo

Novi Beograd –  C. Zvezda 9:7

Vukovi – Šabac 12:15

24

Liga Šampiona | Grupa 1/4 | 4. kolo

Jadran S. – Novi Beograd 10:15

30

Superliga | 1/2 – I utakmica

Novi Beograd – Šabac 14:6

Superliga | 1/2 (5-8. mesta)

Vukovi – Valis 11:15

Maj 2024

4

Liga Šampiona | Grupa 1/4 | 5. kolo

Novi Beograd – Marseille 13:10

8

Superliga | 1/2 – I utakmica

Šabac – Novi Beograd 9:17

Superliga | 1/2 (5-8. mesta)

Valis –  Vukovi 12:11

15

Liga Šampiona | Grupa 1/4 | 6. kolo

Pro Recco – Novi Beograd 15:7

18

Superliga | za 7. mesto

Proleter – Vukovi 10:16

19

Superliga | Finale – I utakmica

Novi Beograd – Radnički 14:13

 

22

Superliga | za 7. mesto

Vukovi – Proleter

25

Superliga | Finale – II utakmica

Radnički – Novi Beograd 

 

29

Superliga | Finale – III utakmica

Jun 2024

5

Liga Šampiona  F4 | Polufinala

19:00 | Pro Recco – Olympiacos

21:00 | FTC – Novi Beograd

7

Liga Šampiona  F4 | za 3. mesto

Liga Šampiona  F4 | Finale