NOVI BEOGRAD

KLUB PLIVAČKIH SPORTOVA

Vladimir VujasinovićKako je ovoliko dug prekid uticao na vaterpolo i da li iz nečeg lošeg, kao što je prekid takmičenja i treninga, može da se izvuče nesto dobro, a to je povratak vaterpolo igre u letnjim terminima na otvorenim bazenima?

– Možemo na ovo da gledamo kao na jednu priliku, koja sigurno neće biti iskorišćena, jer znam kakva je situacija u svetskom vaterpolu. Međutim, tu ideju dosta koči i kalendar, odnosno Olimpijske igre, koje se igraju leti i oni koji forsiraju tu zimsku sezonu uvek to iznose kao glavni argument. U našoj situaciji je takođe teško preseći i reći igra se leti, jer nas sledeće godine očekuju igre u Tokiju, koje su takođe pod znakom pitanja, ali kalendar se pravi prema tome. Ako bi takve odluke i bilo, verovatno moramo da sačekamo 2022. godinu – kaže Vujasinović za Direktno.rs.

Šta je po Vašem mišljenju ključno da se uradi kako bi se klubovi, igrači, pa i sama igra što pre vratila na nivo pre početka krize?

– Imali smo sličnu situaciju za vreme bombardovanja, pre 21 godinu. Generalno, ovo je nešto novo, ali i nije, jer veliki broj igrača ne trenira leti i imaju pauzu po tri, četiri meseca. Ja sam takođe prošao kroz to na kraju karijere i mislim da su profesionalci posle mesec i po dana u optimalnoj formi za nastavak takmičenja. Pitanje je, naravno, šta radiš za to vreme, ali ako se napravi jedan normalan plan i program rada, mislim da za mesec i po dana može da se uđe u ozbiljno takmičenje i pri tome mislim da je to maksimalan period, jer može i za kraće vreme da se spremi.

Kakav je plan vraćanja trenažnog procesa u normalu, koliko vremena je potrebno da bi se ekipa vratila na nivo pre prekida takmičenja?

– Mi smo napravili program uvoda u rad za prve dve nedelje, čekajući tu odluku Saveza hoće li se sezona nastaviti ili ne, odnosno u kakvom formatu će liga biti sledeće. Od tih odluka će zavisiti šta ćemo da radimo posle te dve uvodne nedelje. 

Kakvi su planovi Novog Beograda u narednom periodu do potpune normalizacije života u Srbiji?

– Situacija sa pandemijom se prvi put dešava u našim životima, što znači da ovo nije uobičajena i normalna prilika, ali su uslovi isti za sve i moramo se prilagoditi. Mi smo počeli sa treninzima uz praćenje i poštovanje preporuka nadležnih organa. U principu, rad se nastavlja uslovno rečeno normalno, jer je prvo neophodno vratiti sve kategorije u takmičarsku formu, za šta će biti nephodno vreme.

Kako je klub preživeo ovu krizu, uzevši u obzir da nije mogao da radi u prethodna dva i po meseca? Kriza je uticala na ambicije kluba? Ili, ipak, nije?

– Ekonomski udar je veliki, ali pokušavamo da ga preprodimo što bezbolnije. Što se tiče ambicija, one ostaju najviše. Oba naša kluba su uspela da se izbore i plasiraju u viši rang. Vrlo je verovatno da se Jadranska liga neće igrati sledeće sezone, tako da će Novi Beograd nastupati u Superligi, a Vukovi u Prvoj A.

Da li je VK Novi Beograd za nastavak takmičenja i kada očekujete da u punom obimu vrati omladinska vaterpolo škola na SC “11. april”?

– Naš klub je uvek za takmičenje, ali i tu smo svi uslovljeni daljim razvojem događaja u vezi sa pandemijom o čemu će konačnu odluku doneti Savez. Ukoliko odluka bude pozitivna, rado ćemo nastaviti sa takmičenjem u Superligi i mlađim kategorijama, u suprotnom ćemo se pripremati za narednu sezonu. Konačna odluka će biti doneta krajem maja – zaključio je Vujasinović.