NOVI BEOGRAD

KLUB PLIVAČKIH SPORTOVA

Usled otkazivanja domaćih plivačkih takmičenja, plivači i treneri su prinuđeni da traže alternativne načine i putuju u skoro 800km udaljeni Burgas na obali Crnog Mora, kako bi se ipak takmičili ove jeseni. U petak i subotu 6-7. novembra u bugarskom gradu Burgas, na velelepnom sportskom objektu, održan je međunarodni plivački miting na kome je učestvovalo 22 plivačica i plivača iz 5 srpskih klubova. Ovaj miting bio je i kvalifikacioni za Olimpijske igre, a pored naših, učestvovali su i domaćini, kao i plivači iz Turske i Grčke, ukupno 230 takmičara. 

 

Burgas

 

 

Naš trener Aleksandar Škanata i plivač Veljko Švraka bili su učesnici ovog mitinga. Veljko je plivao 6 disciplina, 100m, 200m, 400m i 800m slobodnim stilom, kao i 400m i 800m mešovito i ostvario tri lična rekorda. Može se smatrati da je ovaj miting bio uspešan za njega i pored duge pauze bez takmičenja. Na 100m slobodno je postavio novi lični rekord isplivavši 57.31, na 200m slobodno 2:02.49, a na 400m mešovito 4:58.31. 

 

Trener Škanata je takođe bio zadovoljan. Devet meseci bez takmičenja je velika pauza u plivanju. Izgubi se osećaj za prostor, za taktiku, kada treba napasti tokom trke. Velika je šteta što nije bilo više takmičara iz našeg kluba, jer bi zauzeli treće mesto u ekipnom poretku i osvojili veliki broj bodova. Moram da se zahvalim domaćinu na lepom prijemu i da pohvalim ovaj objekat, koji je verujem najbolji u ovom delu Evrope. Takođe želim da istaknem neke činjenice o uslovima koje bugarski plivači imaju i koji su za nas u Srbiji mislena imenica. Recimo ovde u Burgasu, grad je stao iza plivača, imaju besplatno bazen na rasploaganju 5 sati savkog dana. Sa druge strane, Plivački savez Bugarske plaća pripreme reprezentativcima i onima koji su na pragu reprezentacija po 90 dana godišnje. Sa takvim uslovima može se napraviti rezultat i približiti se vodećim plivačkim silama u Evropi.